Αλήθεια ή μύθος;Βοηθάει το κράνμπερι στην καταπολέμηση λοιμώξεων των ουρολοιμώξεων

Οι απόψεις διίστανται !

Περίπου το 60% των γυναικών θα εμφανίσουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μια από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις σχετικά με τις ουρολοιμώξεις είναι ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι (ή η λήψη συμπληρωμάτων κράνμπερι) μπορεί να τα αποτρέψει και να τα ξεφορτωθεί.

«Υπάρχει ένα ενεργό συστατικό στα κράνμπερι που μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, ιδιαίτερα το E. coli», εξηγεί ο ουρολόγος Courtenay Moore, MD.

«Αλλά οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός και τα συμπληρώματα δεν έχουν αρκετό από αυτό το ενεργό συστατικό (προανθοκυανιδίνες τύπου Α) για να αποτρέψουν την προσκόλληση βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα».

Χυμός κράνμπερι

Συνολικά, οι κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των χυμών και των εκχυλισμάτων κράνμπερι για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων είναι αντικρουόμενες.

Μια ανάλυση του 2013 με 13 διαφορετικές δοκιμές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός και τα δισκία από κράνμπερι μειώνουν την εμφάνιση ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αλλά μια άλλη κριτική διαπίστωσε ότι δεν το έκαναν.

Σε συνδυασμό με τις ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του cranberry στην πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων, η ποσότητα δραστικού συστατικού που περιέχει κάθε προϊόν δεν είναι απαραίτητα συνεπής. Επομένως, τα προϊόντα μπορεί να μην έχουν αρκετό από το δραστικό συστατικό για να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της προσκόλλησης βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας για τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες αναφέρουν ότι οι κλινικοί γιατροί μπορεί να προσφέρουν προφύλαξη από κράνμπερι (για πρόληψη), καθώς υπάρχει μικρός κίνδυνος που σχετίζεται με αυτά τα συμπληρώματα.

Το τελικό συμπέρασμα :

«Το Cranberry δεν βλάπτει, αλλά μπορεί να βοηθήσει. Θα μπορούσε να αξίζει να το δοκιμάσετε αν αντιμετωπίζετε συχνές ουρολοιμώξεις, καθώς ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός »

Cranberry

Πως μπορώ πραγματικά να προφυλαχθώ από τις ουρολοιμώξεις;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον τρόπο πρόληψης ή θεραπείας των ουρολοιμώξεων-πίνοντας πολύ νερό, ούρηση μετά το σεξ, αποφεύγοντας τα στενά παντελόνια και μένοντας μακριά από υδρομασάζ, αφρόλουτρα και ταμπόν. Καμία από αυτές τις πεποιθήσεις όμως δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τρία πράγματα που οι γυναίκες πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων:

  1. Λάβετε προφυλάξεις για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων μετά το σεξ.Η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας συσχετίζεται έντονα με τις ουρολοιμώξεις, και η ύπαρξη πολλαπλών συντρόφων και ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών σας θέτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Εάν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε σπερματοκτόνα ή αντισυλληπτικά φραγμού (όπως το διάφραγμα) και συχνά θα συστήσει μία μόνο δόση από του στόματος αντιβιοτικού να λαμβάνεται πριν ή μετά το σεξ.
  2. Αναπτύξτε καλές συνήθειες εντέρου. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια από το ορθό ξεφεύγουν στον κόλπο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια, οπότε κάντε ό, τι μπορείτε για να παραμείνετε τακτικοί.
  3. Ισορροπήστε τα «καλά» βακτήρια με τα κακά. Για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, θα ήταν καλό να γίνεται συχνά χρήση ενός συνδυασμού τοπικών (κολπικών) οιστρογόνων και προβιοτικών. Η εμμηνόπαυση αλλάζει το κολπικό pH, το οποίο προκαλεί αλλαγή στον αποικισμό των βακτηρίων. Το τοπικό οιστρογόνο εξομαλύνει το κολπικό ρΗ, έτσι ώστε ο κόλπος να είναι και πάλι φιλόξενος στα καλά βακτήρια. Τα «καλά βακτήρια», ή λακτοβάκιλλοι, από τη λήψη προβιοτικών μπορούν στη συνέχεια να αποικίσουν τον κόλπο.

Θέλουμε περισσότερα υγιή βακτήρια, ώστε λιγότερα κακά βακτήρια να κολλήσουν στον κόλπο. Ωστόσο, η βιασύνη στο παντοπωλείο για γιαούρτι δεν είναι αρκετή. Δεν έχουν όλες οι μάρκες γιαουρτιού προβιοτικά και θα πρέπει να τρώτε περίπου επτά την ημέρα για να πάρετε αυτό που χρειάζεστε

Παρόλο που οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν συχνά, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο.

www.sunnypharmacy.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Add to cart